EGYESÍTETT BÖLCSŐDÉK BP. XV.
Egy kis történelem
 
Bölcsődéink
 
Szolgáltatásaink
 
Közérdekű adatok
 
Bölcsődei hírmondó
 
Linkek
 

Bölcsődék története

Budapest XV. Kerületében

(Rövidített változat, a teljes anyag megtalálható a Helytörténeti múzeumban, és a bölcsődékben.)

 


II.

Az elsők:

 

            A világégés borzalmai 1945. január első napjaiban váltak közvetlen valósággá Rákospalota, Pestújhely és lakóik számára. Bár e települések csak rövid ideig voltak harctevékenységek színterei, a károk, a veszteségek óriásiak voltak.

 A fővárosban még folytak a harcok, amikor itt már elkezdődött a helyreállítás és az élet újjászervezésének keservesen nehéz időszaka. Megszámlálhatatlan volt a feladat. Az egészségügyi ellátás kiépítése kezdettől fogva a legsürgetőbb tennivalók között szerepelt és az újjáépítés 2.-3. évében már az elképzelések között bölcsőde létesítésének gondolata is megjelent.

Eddigi ismereteink szerint az első bölcsőde 1949-ben az akkor még önálló településként jegyzett Pestújhelyen, a Molnár Viktor utcában nyitotta meg kapuit.

Rákospalotán az első bölcsőde egy évvel később 1950. júliusában, az Arany János utca 35. szám alatt, a régi napközi otthon felújított, átalakított épületében kezdte meg működését, 45 férőhellyel. Ez azonban már nem a régmúlt óta önálló település, 1923 óta önálló város első ilyen intézménye, hanem Budapest XV. kerületének első „tanácsi” bölcsődéje, Rákospalota és Pestújhely, ugyanis 1950. január 1.-től a főváros része, egy kerülete lett.

A Molnár Viktor utcai bölcsődét 1951-ben – a Mosolygó Antal (ma Bezsilla Nándor) utca 17. számú házba, egy kisajátított magánvillába költöztették át és ezt tekintik - hivatalosan is – a kerület 2. számú bölcsődéjének, a férőhelyek száma: 50.

A kerület 3. számú bölcsődéje 1953-ban nyílt meg a Dózsa György út (ma Fő út) 33. szám alatt. Férőhelyek száma: 60. A 4. számú volt az első olyan bölcsőde, mely eredetileg is annak épült 1956-ban nyitotta meg kapuit az Őrjárat utca 4/b szám alatt, 49 férőhellyel.

Szervezetileg ezek a bölcsődék külön-külön a kerületi tanács egészségügyi osztályához tartoztak. A személyzet egy vezetőből, gondozónőkből, 1-2 bölcsőde élelmezését szervező gazdasági ügyintézőből és technikai személyzetből állt (takarítók, szakács, konyhai munkás, fűtő stb.).

Ezekben az években a „tanácsi” bölcsődéken kívül úgynevezett „üzemi” bölcsődék is létesültek. Az emlékezés és a hiányos feljegyzések szerint a Növényolajipari és Mosószergyártó Országos Vállalat Rákospalotai Növényolajgyára (44 férőhely); a MÁV (60 férőhely); a Bőr- és Műanyagfeldolgozó Vállalat (1954-től 44 férőhely); a Budapesti Finomkötöttárugyár II. Gyára (60 – későbbi adatok szerint - 35 férőhely) működtetett bölcsődéket a kerületben.

 A „tanácsi” és az „üzemi” bölcsődék között közvetlen intézményi kapcsolat nem volt, azonban a szakmai felügyeletet mindkét bölcsődecsoport esetében a kerület vezető védőnője látta el, a „KÖJÁL” (Közegészségügyi és Járványügyi Állomás) pedig mindegyikre vonatkozó egységes és igen szigorú egészségügyi követelményeket állított fel.

Mindent összevetve az ötvenes évek közepén, végén 204 „tanácsi” és hasonló számú „üzemi” bölcsődei férőhely létesült a kerületben. Ezen utóbbiakból a kerületi lakosok talán a 30-40%-át, úgy 60-80 férőhelyet vehettek igénybe. Az elkövetkezendő években – egészen 1971-ig – több „tanácsi” bölcsőde átadására nem került sor és a négy „üzemi” bölcsőde lehetőségei sem bővültek.

Ha azt vesszük alapul, hogy 1949-ig, talán ha egy, részben bölcsődei feladatokat megoldó intézet lehetett Rákospalotán, akkor az ötvenes évek fejleményei e tekintetben – minden kétséget kizáróan - gyökeres változásokat eredményeztek. A bölcsőde ügy helyet kapott a megoldandó feladatok sorában. Ha azonban az eredményeket összevetjük a népmozgalmi adatokkal, akkor már nehezebb magyarázatot találni arra, hogy miért nem létesült további bölcsőde, miért nem bővítették tovább a férőhelyek számát az ötvenes évek második felétől közel másfél évtizeden át.

A bölcsődei gondozás, nevelés kezdetben sok tekintetben alig volt több, mint „ösztönös” napközi gondozás és felügyelet, majd egymás után jelentek meg a bölcsődékre vonatkozó intézkedések, többek között a nyitva tartásra, az egységes ellátásra, 1952-ben pedig a bölcsődei munka színvonalának emelésére és a rendszeres ellenőrzésre. 1956. április 1.-én hatályba lépett a Bölcsődék Szervezeti és Működési Szabályzata, mely valamennyi bölcsőde első, átfogó alapokmánya lett.

            A bölcsődei élet egyre több területére megjelenő szabályzók ellenére a nevelés és gondozás terén hosszan tartó útkeresés, időnként eltérő felfogások, bizonytalan, zsákutcába vezető elképzelések jelentek meg.

 

 

 
Óra
 
naptar
2020. Október
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM