EGYESÍTETT BÖLCSŐDÉK BP. XV.
Egy kis történelem
 
Bölcsődéink
 
Szolgáltatásaink
 
Közérdekű adatok
 
Bölcsődei hírmondó
 
Linkek
 

 

Bölcsődék története

Budapest XV. Kerületében

(Rövidített változat, a teljes anyag megtalálható a Helytörténeti múzeumban, és a bölcsődékben.)

 


 

IV.

1978-79: egy újabb fordulat kezdete

 

A kerületben befejeződtek a nagy lakásépítési programok, a lakosság növekedése lelassult, majd megállt és ezzel együtt a bölcsődékre nehezedő nyomás, a helyigények iránti kereslet is csökkeni látszott. A gondozónői állomány jó része „stabilizálódott”, a szakmai felkészültség tekintetében a hiányosságok jelentősen csökkentek és megteremtődtek a feltételei az egységes bölcsődei gondozó-nevelő munkának

 

1980 volt – hosszú időre – az az év, amikor még a hivatalosan nyilvántartott férőhelyeket a felvett gyermekek száma tartósan és számottevően meghaladta, de már egy 57/1980. kerületi VB határozat arra utasítja a Művelődési és Egészségügyi Osztály vezetőjét, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel – többek között – a bölcsődei férőhelyek kihasználtságát és tegyen meg mindent az optimális helykihasználás érdekében.            Az ez utáni években – az újpalotai lakótelep ellátását szolgáló bölcsődék többségében, folyamatosan csökkent a helyigények száma. . A kerület más térségeiben alig volt érzékelhető ilyen jellegű változás. Sőt!

A kerület bölcsődéinek „díszlokációjára” jellemző, hogy amíg 1983-ban szükségessé vált az újpalotai Száraznád utca 4-6 szám alatti (XV/8 – „barna”) bezárása, addig az „Öregfalu” és a kertvárosi rész egyetlen bölcsődéjének (XV/3. Dózsa György. u. 33 – ma Fő u.) férőhelyeit a tartósan magas igények miatt – átépítéssel - 60-ról 80-ra kellett növelni. Emellett a költségigényes megoldás mellett – az „optimális” helykihasználás érdekében - a kerület más részéről számos bölcsődést az újpalotai intézményekbe „irányítottak” át.

 

Az „üzemi bölcsődéket sem kerülte el a bölcsődei igények csökkenésének korszaka:

            A Budapesti Finomkötöttárugyár 35 férőhelyes bölcsődéje 1983-ban szüneteltette működését és 1984-ben végleg bezárta kapuit. A Bőr- és Műanyagfeldolgozó Vállalat 44 férőhelyes bölcsődéje 1986-ban zárt be. A megmaradt két bölcsőde még több mint egy évtizedig fogadta és ellátta a bölcsődés korú gyermekeket, de a kilencvenes évek elején az előző kettő sorsára jutott.

 

            A bölcsődei férőhelyek iránti igények csökkenésének egyik oka az volt, hogy a kerület lakosainak száma 1980-tól évről évre, jelentős mértékben csökkent. Ez jórészt annak tulajdonítható, hogy a lakótelepek építése befejeződött és hamarosan, ugyanonnan elköltözési hullám kezdett kibontakozni.

            Nem elhanyagolható összetevő továbbá az sem, hogy az ott maradók körében is jelentősen csökkent a további gyermekek vállalása.

                     Az évtized közepétől a csökkenő helyigényeket újabb elem erősítette. Bevezetésre került a GYED (Gyermekgondozási Díj), az anyák jó része élt ezzel a lehetőséggel és gyermekeiket többségében egy éves kor után vitték bölcsődébe. A korábban jól működő csecsemő csoportok szinte kiürültek. Jellemzően csak azok a szülők vitték egy éves kor alatt gyermeküket bölcsődébe, akik valami miatt nem feleltek meg a GYED igénybe vételéhez szükséges előírásoknak (pl.: kevés volt a munkában eltöltött idő).

         Ebben a helyzetben a bölcsődeügyet szívükön viselők körében természetszerűen vetődött fel a „Hogyan tovább?” kérdése. A válasz kézenfekvő volt, hiszen a zsúfoltság éveiben csak az alapfeladatok megoldására volt lehetőség, a gondozó-nevelő munka minőségi elemeinek begyakorlására és alkalmazására nem álltak rendelkezésre megfelelő feltételek:

 

            1. Mindenek előtt megszűnt a felvételi bizottság. A jelentkezőket az „illetékes” bölcsődevezető fogadta és ha az előírt igazolások (E.ü. törzslap; KÖJÁL igazolás; negatív széklet lelet; kereseti kimutatás) rendelkezésre álltak, a felvétel minden késedelem nélkül megoldható volt.

            2. A korábbiaknál nagyobb figyelmet lehetett és kellett fordítani a működtetési, fenntartási, karbantartási költségek tervezésére és elosztására. Több jutott a felújításokra, lehetőség nyílt bizonyos tevékenységek központosítására (mosás, étkeztetés stb.)

            3. Sokat javultak a gondozás és nevelés feltételei és lehetőségei. A csökkenő létszám miatt egy gondozónő kevesebb gyermekkel tudott foglalkozni, volt idő továbbképzésekre, elméleti és gyakorlati kérdések megvitatására.

            4. Lehetőség nyílt a családlátogatások, a fokozatos és „anyás” beszoktatás minőségi jegyeinek javítására.

            5. Figyelemre méltó elképzelés volt a Gyes-en lévő anyák 1-3 éves gyermekeinek „részidős” (félnapos) gondozása, de a rendelkezésre álló adatok szerint ez az ígéretes kezdeményezés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

            6. Egy – az első pillanatban adminisztratívnak tűnő - szervezeti változás jelentős és kedvező irányú változásokat eredményezett a bölcsődei gondozó és nevelőmunka terén. A kerület bölcsődéi – történetük során első alkalommal - az egészségügytől elszakadva, a művelődési és oktatási intézmények nagy családjába került, a felügyeleti szervük a Művelődési-, Oktatási- és Sportosztály (MOS) lett. Ezzel együtt sokat – döntően – kedvező irányba változtak a feladatok a követelmények és a működési feltételek is.

            7. Egy országos tekintetben is – szerénytelenség nélkül – „úttörőnek” minősíthető, azóta is sikeres „vállalkozás” a fogyatékos kisgyermekek integrált bölcsődei elhelyezése. Hosszas és alapos előkészületek után1986 szeptemberében 6 fős, úgynevezett „speciális” kísérleti csoport létesült a „Lila” bölcsődében. A nagy számú jelentkező miatt 1997 márciusától újabb 6 sérült gyermek ellátására alkalmas integrált csoportot hoztak létre. A 12 férőhely azóta is állandóan fel van töltve. Innen ered a kerületi Fejlesztő Napköziotthon (FENO) létesítésének gondolata, hogy a 6 évnél idősebb gyermekek számára is legyen megfelelő elhelyezés.

 

 
Óra
 
naptar
2020. Október
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM